Проблемът

Какво трябва да знаем за
телефонната измама?

Всеки четвърти познава жертва на опит за телефонна измама

През последните 3 години има 3044 регистрирани телефонни измами

Актуалната кризисна обстановка може да бъде използвана от измамниците

Всеки четвърти българин има познат или роднина, който е бил жертва на опит за телефонна измама. Измамниците основно звънят за пари (89% от случаите), за измама с имоти (9%) и документна измама (8%).*


Телефонните измами съществуват от години, устоявайки на информационните кампании и акциите на органите на реда. Пострадалите са най-чувствителната част от обществото ни - възрастните хора. Жертвите на телефонни измами остават без спестяванията си, което ги лишава от възможността за достойни старини.

Извънредното положение създава нови рискове. Възрастните хора следят с притеснение новините. С оглед на призивите за увеличена социална дистанция, много хора предлагат доброволно услугите си в помощ на възрастните. Има обаче и телефонни измамници, които биха могли да използват този или друг подобен претекст и да се възползват от ситуацията.

Профил на потенциалните жертви – това са родителите ни. Основно майките, но никой не е застрахован и в семейството жертви на обаждания са ставали бащи, баби, съпрузи и деца.


Пречката за изкореняването на проблема е, че телефонните измамници непрекъснато сменят версията на историята. Те следят информационните кампании, които органите на реда провеждат в медиите, и адаптират своите сценарии, за да звучат правдоподобно. Съществува реален риск, в настоящата здравна криза в страната, те да се представят за полицейски или държавни служители, както и доброволци от групи за подкрепа в помощ на възрастни хора.


* Източник: Kantar TNS, национално представително проучване, март 2019.

Като водещ доставчик на дигитални услуги в България, А1 разработи цялостна програма за дигитална солидарност, свързана със здравната ситуация в страната.

Тя насърчава хората да останат по домовете, като им предоставя възможностите на технологиите и им осигурява превенция от някои от най-често срещаните заплахи тези дни. Като част от нея А1 разработи безплатно технологично решение, с което да помогне на потенциалните жертви на телефонни измами.

Имаш информация за нов вид телефонна измама?

Не се колебай да я докладваш още сега на специално създадената контактна форма на сайта на А1 Guard. Опиши ни как се представил измамникът, на кого се е обадил и къде се е случила измамата. Стани част от решението на проблема.