Приложението

A1 Guard е безплатно приложение, което цели да попречи на измамниците да се свържат с потенциалната жертва чрез обаждане на нейния смартфон или стационарен телефон.

Приложението е безплатно и няма значение на коя телекомуникационна компания си абонат

Работи на принцип за създаване на списък с позволени номера от указателя на Защитения абонат

Предлага решение за мобилни и стационарни телефони*

Предлага пълна статистика за обажданията извън списъка към Управляващия абонат

Предлага се безплатно в Google Play и App Store

*За стационарни телефони, телефони без операционна система и без възможност за инсталиране на приложения, и смартфони с iOS са приложими технически ограничения

Как работи А1 Guard?

А1 Guard предлага на потребителите възможност да помогнат на най-близките си хора за предпазване от телефонни измами.

А1 Guard е безплатно мобилно приложение, създадено да работи на мобилни устройства като смартфони, таблети и А1 стационарни номера.

Приложението се състои от две части – за Управляващ потребител и за Защитен, като Управляващият може да филтрира входящите повиквания на до пет Защитени потребителя.Прочети повече…Чрез A1 Guard Управляващият може да създаде списък с телефонни номера на Защитения потребител и да следи дали друг номер не се опитва да се свърже с него. И двамата потребители трябва да имат инсталирано мобилното приложение A1 Guard. То работи за клиенти на всички мобилни оператори в страната и за абонатите на стационарни телефони от А1.

С приложението А1 Guard може да се създаде списък с до 30 номера от Управляващия и Защитеният номер ще получава входящи обаждания само от тях.

Когато Защитеният потребител получи обаждане от номер, който е извън списъка с разрешени номера: те могат да бъдат приети, блокирани, без да се осъществяват или да бъдат пренасочени към Управляващия потребител. Възможността за пренасочване е валидна само за Защитен номер, който има абонамент за мобилни услуги от А1.

Управляващият може да получава известие (SMS или нотификация в A1 Guard) при опит за обаждане към Защитения от номер, извън разрешения списък.

При позвъняване на Защитения абонат от номер извън разрешения списък, то неговото устройство звъни със специално зададена предупредителна мелодия.

Защо създадохме А1 Guard?

Защо създадохме А1 Guard?

Като водещ доставчик на дигитални услуги в България, А1 разработи цялостна програма за дигитална солидарност, свързана със здравната ситуация в страната. Тя насърчава хората да останат по домовете, като им предоставя възможностите на технологиите и им осигурява превенция от някои от най-често срещаните заплахи тези дни. Като част от нея А1 разработи безплатно технологично решение, с което да помогне на потенциалните жертви на телефонни измами.

А1 Съвети срещу измамата

Свали „А1 инструкции за действия при съмнително обаждане“

Разпечатай материала и го постави на видно място до телефона.Така ще си сигурен, че твоите близки ще знаят какво да правят, ако получат обаждане, което крие риск.

Свали инструкциите
Често задавани въпроси

Абонат на мобилна услуга на всеки оператор в България или фиксирана телефонна услуга на А1 България.
Не е задължително да сте клиент на А1. Необходимо е да имате смартфон с операционна система с Android/iOS, ако сте в ролята на Управляващ и Android, ако сте в ролята на Защитен.
Необходимо е да ползвате смартфон с операционна система Android или iOS и да изпълните следните лесни стъпки:
1. Изтеглете приложението A1 Guard от Google App Store или Apple Store.
2. Изберете ролята на Управляващ и се регистрирайте в приложението.
3. Въведете номера на Вашия близък, който искате да защитавате.
4. След като той даде съгласието си да бъде защитаван, можете да администрирате входящите му обаждания.
Можете да въведете за управляване мобилни номера на всички национални оператори, ползващи устройства с операционна система Android или А1 фиксирани и мобилни номера.
Има две възможности:
1. Ако ползва Android устройство с подходяща версия, е необходимо и той да изтегли приложението A1 Guard и да избере да продължи с опция Защитен.
2. Ако ползва различно устройство или Андроид устройство без приложение, да се обади на безплатен номер 1441 и да въведе Вашия номер, последван от символ # като Управляващ. Тази опция е валидна само за клиенти на А1.
Приложението А1 Guard не се заплаща. Необходимо е само да го изтеглите от Google play store или от Apple store.
Ползването на мобилен интернет, приемане на пренасочени обаждания, ползване на приложението в роуминг, са според условията на тарифния Ви план.
Управляващият е в ролята на администратор на услугата. Той може да избере до 5 номера, които ще защитава със съответните настройки за входящите им обаждания.
Ако изберете ролята на Защитен, е небходимо да се съгласите Управляващият да администрира обажданията Ви.
За всички входящи обаждания, извън списъка с разрешени номера, е необходимо да се избере една от следните настройки:
- могат да търсят Защитения, но със специална мелодия (валидно е за Android устройства с инсталирано приложение);
- пренасочване на обажданията от Защитения към Управляващия номер - валидно е за А1 клиенти с услуги на абонаментен план;
- блокиране на обажданията от непознатите номера и Защитеният да не разбира за тях.
При всяка една от възможностите, Управляващият номер ще получи известие, че Защитаваният номер е търсен от номер, който не присъства в списъка с разрешени номера.
Независимо от избраната настройка, всички входящи обаждания от неразрешени номера ще се виждат в списък с повиквания.
Имате две възможности за известяване - SMS нотификация или нотификация в самото приложение. Може да направите избора си през меню Настройки за известяване в приложението.
Можете да въведете до 5 номера, които да защитавате.
Един и същ абонат може да бъде защитаван само от един Управляващ.
Всички въведени номера в този списък могат свободно да се свързват със Защитения номер. Списъкът включва до 30 номера. Номерът на Управляващия е служебно добавен и не заема от 30-те позиции.
Да. Промени по списъка с разрешени номера могат да се правят само от Управляващият номер.
Да, необходимо е потвърждение до 48 часа. Aко този срок изтече, Управляващият номер трябва да заяви отново през приложението, че иска да защитава съответния номер.
Да, може. Необходимо е да бъде изписан със съотвения международен код.
Ако сте Управляващ, е необходимо да премахнете Защитаваните номера, да деактивирате профила си през настройките в приложението, след което да го деинсталиратe.
Ако сте Защитен, трябва да изберете опцията Отказ от защита от настройки на приложението. Ако не ползвате приложение, трябва да се обърнете към Управляващия Ви номер и да заявите отказ от услугата.
* Само деинсталирането на приложението не води до деактивиране на услугата.
Да, възможно е. В този случай, той задължително трябва да е клиент на А1, за да може да потвърди защитата си с обаждане на безплатен номер 1441.
Да, възможно е за абонати на всички мобилни оператори в страната. При предплатени мобилни услуги функционалността за пренасочване на обаждането не е налична.
Известията са безплатни. Приемането на пренасочени обаждания на територията на България или в роуминг, се таксуват според условията на тарифния Ви план.
Ако сте Управляващ номер, е необходимо да свалите приложението на новото устройство и да влезете в профила си с потребителско име и парола.
Ако сте Защитен, е необходимо да изтеглите и инсталирате приложението отново, за да бъдете автоматично разпознат по телефонния Ви номер.
Опитайте да се свържете с абоната по друг начин и го помолете да провери настройките на обажданията си.
При опит за обаждане на Защитен номер с избрана опция за блокиране на обаждания, позвъняващият чува съобщение, че абонатът е защитен с A1 Guard.
Ако сте Управляващ, тогава се запазва защитата на въведените номера, но отпада опцията за пренасочване на обажданията, извън разрешения списък.
Ако сте Защитен, тогава защитата се прекратява автоматично. Необходимо е повторно съгласие от страна на Защитения за администриране на обажданията от Управляващия номер.
Необходимо е да се повтори процедурата по сдвояване между Управляващ и Защитен номер.
Услугата А1 Guard може да се използва и без приложение, ако сте в ролята на Защитен и сте А1 абонат. Валидно е за ползватели на домашни телефони , обикновени телефони и за всякакви смартфони без инсталирано приложение.
Задължително условие е Управляващият абонат да има инсталирано приложение.
Необходимо е да изпълните няколко бързи стъпки:
1. наберете безплатен кратък номер 1441
2. въведете номера на Управляващия абонат последван от символ # (диес).
3. прослушайте и потвърдете въведения номер с бутон 1
След обработване на заявката, Управляващият абонат ще получи потвърждение за успешното сдвояване и вече ще можете да ползвате А1 Guard като Защитен абонат.
Aко сте абонат на А1 фиксиран телефон и сте в ролята на Защитен абонат, можете да се възползвате от услугата А1 Guard.
Услугата A1 Guard е валидна за ползване с A1 фиксирани телефони. Ако Вашият номер е на стара Близу тарифа, можете без проблем да го предоговорите с актуален А1 тарифен план и да ползвате А1 Guard.
За ползватели на Android е необходима версия 6.0 и нагоре, за IOS версия - 11.0.
Услугата А1 Guard подпомага предпазването на абонати от входящи обаждания от неразрешени, незададени предварително номера, които могат да бъдат потенциални измами.
Можете да посетите уеб сайт www.a1guard.bg или да се свържете с наш сътрудник на *88 или 088 123.
Ако нямате Wi-Fi мрежа, Ви е необходим мобилен интернет, за да изтеглите приложението A1 Guard, както и за да ползвате функционалностите му.
Използването на приложението A1 Guard е възможно само с устройства с операционна система Android и IOS . Ако устройството ви е с OS Harmony, можете да ползвате услугата като Защитен с потвърждаване през кратък номер 1441.